Masseria Le Querce

A dwelling in the quiet of the countryside

“Stefano Ghiretti architecture studio takes this building from the rustic state, and redefines internal and external spaces to complete the works. Silence around, large pines and lemon groves on the access roads and citrus groves as far as the eye can see.

Detailed villa description

Outside: Masseria Le Querce is reached via a long private driveway flanked by oak and pine trees, and is immersed in its own estate. Al fresco life revolves around the dreamy walled courtyard garden, which covers nearly an acre and boasts around 550m2 of shady pergolas and terraces.
The communal living and dining areas of the main house, as well as the two ground floor bedrooms, flow out onto a shaded pergola terrace that runs along the entire façade of the property, offering ample space for reclining, chatting and dining.

Floral arcades flank the two lateral perimeter walls, leading to the opposite side of the garden, which is home to another shady pergola terrace mirroring in length but outdoing in spaciousness its opposite number. At one end is the guesthouse suite, while at the other is a pool house with a kitchen, a bathroom and a changing-cum-massage room. In between is a built-in sitting area wrapping around an outdoor fireplace, a dining area equipped with prep area, sink, wood-burning pizza oven and barbecue, and a zen-tranquil lounge area with suspended day beds gently swaying in the breeze.

Magical during the day, this area becomes truly enchanted after sundown when illuminated with suffused, golden light.
The cool stone paving extends from this wonderfully convivial space towards the centre of the garden, where it wraps around the thoroughly irresistible pool. From here, a large expanse of emerald-green English lawn fans out, dotted with centuries-old carob trees and flanked by aromatic herb bushes, roses and other flowering plants.
The outdoor areas at Masseria Le Querce are completed by the terraces of the first floor bedrooms, which may also be accessed via flights of steps from the garden.A second ornamental garden is now also being planned; at its center there is a perfectly circular construction of 14 meters in diameter, suspended between red earth and sky, on the outside dry stone, like the skin of a large reptile, on the inside red earth, like the floor. Intended as a secret place of rest, beauty and meditation, it can also occasionally host artistic performances. The impressive, white-washed façade of Masseria Le Querce greets guests like long-lost friends, inviting them to enter, explore its generously proportioned spaces, and make themselves at home. Beautifully crafted interiors spill out into a delightful walled courtyard garden where myriade pleasures await”

 

Credits:

Design completion: Stefano Ghiretti Architetto
Design team: arch. Alessandro Cesari arch. Susanna Tundo, arch. Sandra Montonato

Structure design: arch. De Ramundo

Foto: Marco Fraddosio, Stefano Ghiretti, The thinking Traveler

architetto masseria le querce living_© arch. Stefano Ghiretti_11
masseria le querce_ living _arch Stefano Ghiretti_7b
masseria le querce_ studio _arch Stefano Ghiretti_7b
masseria le querce_photo_©the thinking traveler_stefano ghiretti
masseria le querce_photo_©the thinking traveler_stefano ghiretti
masseria le querce_photo_©the thinking traveler_stefano ghiretti
masseria le querce_photo_©the thinking traveler_stefano ghiretti
masseria le querce_photo_©the thinking traveler_stefano ghiretti